De voorbereidingen

Al zolang ik me kan herinneren wil ik naar Amerika, en dan het liefste naar het Zuid-Westen van Amerika. Het Cowboys en indianen gebied! Als groot paarden liefhebber droomde ik volgens mij als kind al, om eens op zo'n "cowboypaard" door het gebied te rijden wat je ook altijd in westerns ziet. Daarnaast heeft het land altijd een grote aantrekkings kracht op mij uitgeoefend. Eens zal ik er naar toe gaan, eens zal ik de grote reis gaan maken en zal mijn droom waarheid worden.

Na al vele malen op vooral het Amerika Forum gelezen te hebben, weten we al precies wat we allemaal willen zien op deze reis.

Ko is in een lang verleden (1972) al eens in Amerika geweest. Hij is toen in de staat Michican geweest en is toen met vrienden naar Florida gereden. Ook hij wil al vele jaren terug, waarbij de Grand Canyon hoog op zijn lijstje staat.

Onze eerste gesprekken gingen ook regelmatig over Amerika en hoe graag we daar naar toe wilden. Niet wetende dat we dus eens deze reis zelfs samen zouden gaan maken.

De Aanvang

Op 30 september 2009 gaan we dus allebei onze droomreis maken. 

De eerste plannen zijn om 2 weken te gaan. In de loop van de tijd komen we zoveel mooie dingen tegen in de omgeving dat we al snel tot de conclusie komen dat 2 weken te kort is. Dus bedenken om dan maar 3 weken te gaan. Tijdens het plannen van een mogelijke route blijkt dat we ook in 3 weken niet alles kunnen zien wat we toch echt willen zien, of we moeten iedere dag de hele dag in de auto zitten. Dus 4 weken dan maar. 

Dan is er nog het dillema camper versus auto. Een auto is iets goedkoper (alhoewel dat ook niet helemaal waar schijnt te zijn), en ben je iets mobieler in de steden enzo. Het betekent wel dat je of iedere keer bij een nieuw hotel je koffers uit de auto moet halen en de volgende dag er weer in moet stoppen. Daarnaast is het maar weer af wachten wat voor een hotel kamer je tegen komt. Mijn ervaring met hotels is dat ik me altijd wat rusteloos voel op zo'n hotel kamer. 

Een camper is iets duurder in huur, maar je overnacht weer goedkoper dan in hotels. Verder wordt een camper denk ik echt je huis tijdens de vakantie. Als je eenmaal op de campground bent kun je gelijk rustig gaan zitten, je hoeft niet meer met koffers te gaan sjouwen. Alleen kunnen wij wel met zo'n groot ding rijden en hoe zit het in steden of in Nationale parken? Zijn we dan wel wendbaar genoeg? 

Uiteindelijk slaat de weegschaal door naar de camper. Bij het aanvragen van een offerte maak ik een datum fout en vraag ik een huurprijs voor 28 dagen ipv 24 dagen aan. Hier komen we pas achter als we de offerte binnen krijgen en daar de prijs voor 28 dagen precies de prijs is die we in gedachten hadden voor 24 dagen, besluiten we dus maar voor 28 huurdagen te gaan. Dit met de eerste en de laatste dagen San Francisco maakt dat we nu dus 33 dagen weg zijn. 

Ruim een maand op vakantie, ook dit is voor ons beide de eerste keer

De voorbereiding

Vluchten

Op 18 december hebben we dan ook de tickets geboekt. Na heel lang twijfelen tussen een directe vlucht met de KLM en een vlucht met overstap bij BMI hebben we nu de knoop door gehakt en gekozen voor BMI. De vlucht wordt uitgevoerd door United.

BMI had de goedkoopste tickets en met BMI kunnen we al op 30 september heen vliegen en hebben we dus een dag extra. Bij KLM kan dat ook wel maar dan werden de tickets ineens ruim 1000 euro ipv een goede 750 euro. Nu hebben we 1140 euro betaald voor 2 tickets, 400 euro minder dan wanneer we rechtstreeks zouden vliegen. Het relaxte van rechtstreeks vliegen leek ons wel wat. Maar nu komen we 30 september om 17.11 uur aan op San Francisco en hebben we 1 oktober de hele dag om rustig San Francisco te bekijken en alvast kaartjes te halen voor Alcatraz als we aan het einde van de reis weer terug komen in San Francisco. 

De volgende stap is nu het zoeken van een hotel in San Francisco voor de eerste twee nachten en de laatste twee nachten.

Leuk weer een stapje verder in de reis.

De Stoelen

Eind december heeft Ko gebeld met BMI, volgens het allesamerika forum moet het namelijk ook mogelijk zijn om de stoelen al vast te leggen voor de vluchten straks. Op de vluchten van en naar Londen is het inderdaad niet mogelijk maar op de vluchten van en naar San Francisco wel. Dit vergt wel enige overredingskracht omdat ze bij BMI eerst zeggen dat het niet kan. Later worden we doorverbonden met United en krijgen we de stoelen h en j op rij 32 voor de heen reis (stoel J is aan het raam) en dezelfde stoelen maar dan op rij 31 op de terug reis. Rij 31 ligt bij de nooduitgang dus als het goed is hebben we dan veel beenruimte. Wat ik me nu dus weer afvraag is hoe het dan zit met onze schermpjes, zullen we die nu wel hebben?

Even nagevraagd op het forum, en ja ook dan hebben we schermpjes, maar die zitten dan waarschijnlijk in de stoelleuning en die kun je dan uitklappen. Nu maar hopen dat er niets gebeurt waardoor we uiteindelijk die plaatsen niet krijgen.

Zojuist ook even ingelogd op de site van United (ja, ja, nu lukte dat wel, als je maar het juiste nummer gebruikt) en inderdaad staan de stoelen ook confirmed. 

Esta

In maart hebben we online de formulieren van de Esta ingevuld en beide hebben we direct toestemming gekregen om naar Amerika te reizen. Deze toestemming is 2 jaar geldig, en geldt voor ons tot 11 maart 2011.

Vanaf 12 januari 2009 zijn Nederlandse reizigers verplicht een elektronische reistoestemming te verkrijgen voordat zij naar de Verenigde Staten reizen. Deze nieuwe regel is recent door de VS ingesteld en is onderdeel van het Visa Waiver Programma.

Het Esta formulier moet je minimaal 72 uur voor vertrek in vullen, maar het mag ook eerder. Zonder dit formulier of deze toestemming mag je niet mee op het vliegtuig naar Amerika. Let op!! er zijn bedrijven die proberen een slaatje te slaan uit dit formulier en vragen soms hoge bedragen voor het invullen van dit formulier. Het invullen van het formulier op de officiele site is gratis.

Het is ook mogelijk om de site in het nederlands in te vullen, wel zo makkelijk

Op dit formulier moet je je naam en adresgegevens invullen. En er worden een aantal vragen gesteld. Wanneer je deze vragen met nee kunt beantwoorden krijg je toestemming om naar de VS te reizen. Dit wil niet automatisch zeggen dat je ook het land in komt. De douane beambten daar hebben bij twijfel nog steeds het recht om je de toegang te ontzeggen.

De Camper

Op 15 oktober zijn we bij Tiogatours geweest in Sint Jansklooster. Daar bespreken we eerst de route met                      Janet. Janet vindt dat de route er goed uitziet. De route zal ongetwijfeld nog wel enigzins wijzigen. Het duurt tenslotte nog een jaar voordat we gaan.

Hierna bespreken we de verschillende maten campers en de diverse verhuur bedrijven. Uiteindelijk beslissen we om te gaan voor de 21 - 23 ft camper van Roadbear

Eenmaal thuis denken we er nog een keer over na, en hebben eigenlijk een beetje spijt, dus snel tiogatours een mailtje sturen, dat we eigenlijk toch liever een maatje groter willen. Vandaag na een telefoontje blijkt dit geen probleem te zijn, het duurt nu alleen een dag langer dat we de bevestiging en de rekening krijgen.

Dit is hem dan ons huis voor de maand oktober 2009. Een 26 - 28 ft camper met slide-out.

De Campings

Op 15 mei 2009 is het dan zover. We willen namelijk heel graag een plekje bemachtigen op een van Pines campings in Yosemite Valley. Zeg nou zelf? wat is er nu mooier dan met je "Motorhome" midden in het Nationale park te staan. Op het alles amerika forum hadden we al gelezen dat het soms best lastig is om een plek te bemachtigen. Maar goed wij komen daar natuurlijk pas in oktober, en dan is het hoogseizoen toch wel een beetje voorbij? Het is wel weekend als we daar aankomen, dus dat maakt de kans op drukte weer groter.

Vol goede moed zitten we ruim op tijd klaar. We? ik dus eigenlijk, ik durf vanaf een uur of 3 de laptop niet meer alleen te laten. 6 tabbladen staan open met onze favoriete plekjes, om de 5 minuten worden de tabbladen ververst, er zou toch eens iets mis kunnen gaan! Kwart voor 4 bedenk ik mezelf dat het misschien ook wel handig is om de hele lijst in een apart tabblad open te zetten, voor het geval dat al onze favoriete plekjes niet lukken. De laatste minuten tikken tergend langzaam voorbij, mijn middelvinger ligt paraat op de muis, klaar om op de "book now" knop te klikken. Ik kijk onderin mijn scherm, en op het moment dat ik daar 16.00 zie staan klik ik op de knop... Not available. Vlug het volgende scherm, en weer.... not available, volgende scherm, weer hetzelfde ... huh hoe kan dat nou? 6 schermen lang, onze favoriete plekjes zijn op. Snel naar de lijst en daar snel gewoon maar een plek aanklikken, het zal toch niet gebeuren dat we er niet terecht kunnen? Nee, nu lukt het we komen er door. Volgend scherm, ik vul alle gegevens in en daar staat het Booking completed.... pffff wat een stress toestand is dat zeg. Ik durf het scherm nog niet af te sluiten en print de pagina voor de zekerheid uit.

Ik durf het bijna niet te geloven, maar we hebben een plek op de North pines in Yosemite, weer een mijlpaal voor de vakantie is afgerond.

Omdat we nu toch bezig zijn gaan we gelijk maar verder, we boeken in een flits, alsof hier ook de plaatsen weg vliegen, Watchman in Zion, en Mather campground in de Grand Canyon. En als afsluiter ook gelijk maar Ruby's Inn bij Bryce.

De eerste campgrounds zijn dus geboekt, dit terwijl we eigenlijk, buiten Yosemite, niet wisten of we wel campgrounds vast wilden leggen. Ach het geeft ook wel weer rust

Campings deel 2

Inmiddels zijn alle campings waarvan we zeker weten dat we daar willen overnachten geboekt.

Dit zijn:

Sam's Town Las Vegas , 1 nacht

Canyonlands RV park in Moab , 3 nachten  

Goulding's Campground in Monument Valley, 1 nacht  

Wahweap RV park and Campground in Page, 2 nachten 

Chula Vista RV resort in San Diego, 2 nachten 

Malibu Beach RV park in Malibu, 1 nacht 

Pismo Coast Village RV resort in Pismo Beach, 1 nacht

De rest van de campings worden niet van te voren geboekt. Dit omdat het of niet mogelijk is (Death Valley en Capitol Reef) of omdat we gewoon niet weten waar we die dag zullen eindigen, of omdat het helemaal aan het eind van de vakantie is en we die laatste 2 (Monterey en San Francisco) tijdens de reis wel gaan reserveren.

Met de campings zijn we nu dus klaar.

Het Roadbook

Ter voorbereiding van onze reis hebben we ook een "Roadbook" gemaakt. Hiervoor heb ik een map aangeschaft met ringband en per dag een aantal tabbladen. Achter ieder tabblad zit per dag een voorblad, met de route die we die dag gaan afleggen, het aantal miles, de temperatuur van die dag (op de dag zelf aan te geven), eventueel het adres van de camping en wat we kunnen/willen gaan doen die dag.

Daarachter zit dan de eventuele reservering van die dag en eventueel vooraf bestelde tickets en wat we nog meer nodig hebben die dag.

Onderweg zal dit "roadbook" aangevuld worden met eventuele aantekening en toegangskaarten etc.

© MarenKo 2013